TEMPAT YANG MENARIK DISABAH UNTUK MELIHAT PEMANDANGAN MATAHARI TERBENAM

Sabah merupakan salah satu tempat yan tercantik untuk melihat matahari terbenam terbaik di dunia. Matahari kelihatan lebih besar berhampiran khatulistiwa. Udara bersih untuk melihat kejelasan matahari terbenam yang lebih baik. Berikut adalah 10 tempat terbaik untuk melihat matahari terbenam di Sabahi. Walau bagaimanapun, ia memerlukan sedikit nasib untuk melihat matahari terbenam yang indah dalam cuaca yang baik.

 

1. Sutera Harbor

Cuma 2km daripada bandaraya Kota Kinabalu, Sangat mudah untuk pergi ke sana kerana ia berdekatan dengan Sutera Harbour Resort yang bertaraf 5 bintang. Tidak seperti bandar yang sibuk dan bising, Sutera Harbour adalah tempat yang bersih dan tenang untuk bercuti, memberikan suasana yang lebih baik untuk menghargai matahari terbenam

2. Bukit Padang

Anda perlu bersenam sedikit untuk mendapatkan melihat pemandangan matahari terbenam di atas Bukit Padang. Bukit Padang adalah bukit terkecil tempat orang bersenam yang terkenal di KK, Taman Tun Fuad Stephens. Berhampiran permulaan trek jogging di sekitar Kampung Nelayan Seafood Restaurant, terdapat jejak alam yang membawa anda ke puncak Bukit Padang.

Laluan menanjak adalah tapak latihan yang baik untuk orang yang ingin memanjat gunung. Kinabalu. Anda dapat melihat ramai orang di sini pada hujung minggu. Ikuti sahaja mereka, berjalan dengan perlahan dan anda akan sampai ke puncak dalam 30 minit. Di atas Bukit Padang, anda akan dapat melihat pemandangan burung  berterbangan  dan perairan Laut China Selatan. Sila ambil perhatian tiada lampu jalan di laluan semula jadi. Bagi yang berjalan kaki atau berjoging disarankan anda membawa lampu suluh jika anda anda tidak mahu balik dalam keadaan yang gelap gelita.

3. Tanjung Aru Beach

Jika anda bertanya kepada penduduk tempatan tempat yang paling bagus untuk melihat matahari terbenam, 99% akan mengatakan Pantai Tanjung Aru. Suasana dan keluasan di Pantai Tanjung Aru memang terbaik untuk melihat matahari terbenam.

Kebanyakan pelancong dan orang tempatan datang ke sana untuk melihat pemandangan matahari terbenam yang sungguh cantik. Terdapat beberapa restoran di sepanjang pantai yang menghidangkan makanan yang begitu sedap dan mengikut selera pengunjung yang berkunjung di sana.

4. Pulau Pom-Pom

Pulau Pom-Pom adalah salah satu pulau yang tercantik berada di Semporna ┬ápantai timur Sabah. Pelancong suka bercuti di banglo air mereka. Pulau Pom-Pom menghadap pulau Bohey Dulang di sebelah barat. Anda boleh melihat pemandangan matahari terbenam dari pulau Bohey Dulang dan Pulau Pom – Pom.

5. Maliau Basin

Untuk melihat bagaimana alam semula jadi tidur, anda mesti melawat Maliau Rim Observation Towerof Maliau Basin, di tengah Sabah. Berbeza dengan ketenangan matahari terbenam, matahari terbenam di rizab hutan murni ini diiringi oleh banyak kicauan burung dan keindahan bunyi alam semula jdai pada waktu pagi. Matahari terbenam hutan hujan yang sangat meriah sekarang sangat jarang berlaku.

6. Weston River

Weston River adalah destinasi pelayaran sungai yang popular untuk melihat monyet hidung panjang (Proboscis Monkey). Walau bagaimanapun, ia adalah sesuatu yang menarik perhatian pelancong. Warna matahari terbenam di Weston River sangat cantik sehingga anda dapat menangkapnya dengan kamera telefon. Langit seperti dicat merah dan kuning, dan warna-warna ini juga dapat dilihat di Sungai Weston yang besar. Ia adalah matahari terbenam dengan langit, sungai dan pokok-pokok seperti kanvas, tidak hairanlah semua orang tertarik dengan keindahannya.

.

7. Laban Rata

Laban Rata adalah penginapan tengah-tengah untuk pendaki Mt. Kinabalu, gunung tertinggi di Malaysia. Semua pendaki tinggal di sini selama satu malam, sebelum mereka menakluk puncak pada hari berikutnya. Pada hari yang baik, kebanyakan mereka akan diberi ganjaran oleh matahari terbenam di atas awan, iaitu 3,000 Meter di atas paras laut.

 

8. Kokol Haven Resort

Kokol Hill adalah puncak titik tertinggi di KK dan hanya 35 KM dari KK. Selepas anda melalui bandar Menggatal, beralih ke persimpangan yang membawa anda ke Gereja St. Joseph. Kereta anda akan zig-zag di jalan berliku dan berbukit selama hampir setengah jam (untuk 10 KM) dan sampai Kokol Haven Resort pada 750 Meters di atas paras laut. Resort ini terletak di berhampiran Taman Crocker Range dan dikelilingi oleh bukit-bukit dan alam semula jadi yang indah. Anda boleh melihat bandar KK dari Kokol Haven Resort. Terdapat platform tontonan dengan beberapa meja makan. Anda boleh makan dan minum di sana sambil menikmati pemandangan matahari terbenam.

 

Anda sedang merancang untuk ke Kota Kinabalu Sabah? Jimat masa anda dan tempah kereta sewa anda di
[dt_button link=”https://kkleisure.com/car-rental-sabah/” target_blank=”false” button_alignment=”default” animation=”fadeIn” size=”medium” style=”default” bg_color_style=”blue” bg_color=”#333333″ bg_hover_color_style=”custom” bg_hover_color=”#444444″ text_color_style=”custom” text_color=”#ffffff” text_hover_color_style=”custom” text_hover_color=”#dddddd” icon=”fa fa-chevron-circle-right” icon_align=”left”]KERETA SEWA SABAH[/dt_button]
Atau jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai kereta sewa Kota Kinabalu dan pakej pelancongan ke Sabah, anda boleh hubungi kami di bawah:

     

    You may also like...